Menü

Hogyan válasszunk munkaruhát?

Bővebb információkért kérem olvassa át Munkaruha Vásárlási Tanácsadó cikkünkket, melyben részletesebben olvashat a munkahelyi szabványokról, az egyes munkafolyamtok védőcipő igényéről és a munkacipők ár kategóriáiról

A következő cikkben kevésbé szakmai, inkább gyakorlati ötleteket, tanácsokat szeretnénk leírni.

A megfelelő típusú Munkaruha kiválasztásának szempontjai

1) Milyen típusú Munkaruhát válasszunk?

A munkaruha típusát egyrészt a munkafolyamatok követelményi határozzák meg. Általános célra a legtöbb munkaruha alkalmas. Nagy fizikai igénybevétel esetén vastagabb, erősebb ruhát; mozgékonyságot, ügyességet követelő munkák esetén könnyebb, vékonyabb, rugalmasabb anyagból készült ruhát válasszunk. Az adott munkaruha típusok között egyéni igényeink és szokásaink szerint érdemes választani. Egyes munkaruha típusoknál külön választhatunk kabátot, derék és kertésznadrágot, míg bizonyos típusok csak szettben kaphatóak, illetve léteznek kezeslábas (overál) fajták ahol egybe van varrva a kabát a nadrággal.

A kabátoknál a leglényegesebb döntés, hogy gumis derekat akarunk-e, vagyis hogy fogja a kabát a derekunkat, vagy pedig csak sima derékkal akarjuk, tehát ez lelóg a derék alá. A gumis derék jobb tartást biztosít, de a munka közben felhúzódhat és így megszűnik a vese takarása. A gumi nélküli derék nem biztosít olyan stabil tartást, de nem szükséges folyton visszahúzni, mert nem akad el a szorosabb gumi miatt. A nadrágoknál nagyon fontos döntés hogy deréknadrágot, vagy kertész – más néven melles nadrágot válasszunk. A derekas nadrág a hagyományos nadrágokhoz hasonlóan deréknél illeszkedik a testhez, övvel tudjuk megszorítani, illetve léteznek részben gumis derekú típusok is. Kertésznadrág esetében a vállpánt rögzíti a testünkhöz a nadrágoz, deréknál sokkal lazábban illeszkedik a testre.

Bizonyos szakmák és foglalkozások meghatározzák a munkaruha típusát. Pl gyári munkásoknak hagyományos ipari munkaruha a megfelelő választás; élelmiszeriparban vagy egészségügyben dolgozóknak fehér ruha, köpeny, fehér cipő; míg mondjuk biztonsági őröknek fekete nadrág, pilótadzseki, fekete pulóver.

2) Milyen anyagú Munkaruhát válasszunk?

Nagyobb mechanikai igénybevétel esetén(pl anyagrakodás, favágás, hegesztés) vastagabb és erősebb pamut anyagú munkaruhákat ajánlunk, szerelési feladatokhoz inkább vékonyabb, de kényelmesebb és rugalmasabb pamut vagy kevertszálas anyagból készült munkaruha ajánlható. Hegesztés vagy más hőalakítással járó munka esetén célszerű lángálló, erős vegyszerekkel végzett munka esetén saválló, valamint vegyszerekkel és/vagy elektromos eszközökkel végzett munka esetén pedig antisztatikus alapanyagot ajánlott választani.

3) Milyen speciális védelmi képességre van szükségünk?

Télen vagy hideg helyen végzett munka esetén meleg téli béléssel ellátott munkaruhát célszerű viselnünk. Sokféle béllet munkaruha, illetve divatos télikabát közül választhatunk. Gyenge megvilágítás, vagy éjszakai munkavégzés esetén fényvisszaverő csíkkal ellátott, jól láthatósági színű munkaruhát válasszunk. Ezenkívül többfajta jól láthatósági kiegészítőt is viselhetünk, mint a nagyon elterjedt mellény, vagy különböző vállpántok, kantárok. Csapadékos idő esetén esőkabát, esőöltöny, esőoverál viselésével megúszhatjuk a megázást. Többféle vízálló öltözék közül választhatunk. Amennyiben vegyszerek fröccsenése, permete a veszély oka, használjunk vegyszerálló overált. Porok, Biológiai vagy Nukleáris veszélyek ellen is az adott célra minősített overálok használata javasolt. Fakitermelés és láncfűrész kezelés esetére vágásbiztos ruházatot, hentes munka esetén lánckötényt és lánckesztyűt ajánlunk.

4) Milyen fazonú és színű Munkaruhát válasszunk?

Ez leginkább egyéni ízlés, és szokás kérdése. Mindenképpp olyan munkaruhát válasszunk, amiben van elég zseb, hogy el tudjuk helyezni a szükséges szerszámokat, és egyéb fontos eszközöket, esetleg dokumentumokat.

 

A Munkaruhák és védőruházatok kiválasztásának és megrendelésének menete

1) Válasszuk ki az igényeinknek, a munkavédelmi előírásoknak, és a munkafolyamat követelményeinek megfelelő ,munakruhát, védőruházatot.

2) Mérjük meg a derékbőségünget, mellbőségünket és a magasságunkat. Ezután hasonlítsuk össze az adott ruha típushoz tartozó mérettáblázat értékeivel. Azonosítsuk be a megfelelő méretet.

3) Nézzük meg, hogy létezik-e az adott termékből a meghatározott méret és rendelhető-e a webáruházban.

4) Rendeljük meg az adott terméket a kért méret kiválasztásával. Adjuk meg adatainkat, ha szükséges külön szállítási és számlázási címet. Fontos, hogy élő, és aktív telefonszámot, és e-mail címet adjunk meg, mert a rendeléssel kapcsolatos visszaigazolások, szállítási információk ezekre az elérhetőségekre fognak megérkezni.

5) A termék átvétele után óvatosan csomagoljuk ki, és tiszta helyen próbáljuk meg a munkaruhát. A vastagabb anyagból készült munkaruhák új állapotban először elég keménynek, és durvának tűnhet, de idővel bejáródik, puhább lesz, átveszi a test formáját. Ellenőrizzük, hogy kényelmes-e a viselet, nem szorítja-e valahol a kezünket, vagy ujjainkat a kesztyű, illetve. Próbáljuk meg, hogy a munkafolyamat követelményeinek megfelelően tudjuk-e mozgatni a karjainkat, lábainkat, tudunk-e megfelelően hajolni, leülni, nyújtózkodni, illetve hogy a szükséges mozgásban nem akadályoz-e a ruha.

6) Amennyiben nem jó a méret a megadott címre küldjék vissza postai csomagban, vagy futárral, és kicseréljük a kért méretre.

Keresés