Menü

Munkavédelmi Kesztyű Vásárlási Tanácsadó

Munkavédelmi kesztyű Kiválasztási szempontok


 

1) A Munkahely munkavédelmi kesztyű előírásai

Az adott munkahelyekhez és munkafolyamatokhoz a munkavédelmi munkatárs írja elő az elvárt védelmi képességet. Munkavédelmi kesztyű típusonként többféle szabvány és minősítés létezik, aminek meg kell felelnie az adott védőkesztyűnek. Az előírtaknak megfelelő minősítésű és védelmi képességű kesztyűt kell vásárolnunk.


 

2) A Ipari terület munkavédelmi kesztyű követelményei

a) Mechanikai igénybevétel esetén az EN388-as szabvány minősítése az irányadó. A kalapácsos piktogram alatt látható 4 szám jelenti a kesztyű erősségét és minőségét az alábbi kategóriákban: Kopásállóság, Vágással-, Szakítással-, Szúrással szembeni ellenállás. Minél magasabb az adott szám annyival erősebb az adott kesztyű a minősítési vizsgálat szerint.

b) Hőállóság tekintetében az EN407 szabvány minősítéseit kell figyelni. A tűz piktogram alatti számok az alábbi szempontok szerinti védelmi képességet jelentik sorrendben:

Égés-, Kontakt hő-, Átadott hő-, Sugárzó hő-, Kis mennyiségű olvadt fém-,Nagy mennyiségű olvadt fém elleni védelem. Minél magasabb az adott szám annál jobban véd hőhatások ellen az adott kesztyű.

c) Hideg elleni védelem esetén az EN511-es szabványszámot és a hópehely piktogramot kell néznünk. A három szám jelentése sorrendben: Hőszigetelés, Hidegállóság, Vízállóság. Amennyiben az utolsó szám legalább 1-es értékű, akkor a kesztyű vízálló is, havas vizes környezetben is használható.

d) A vegyszerek elleni védelmet az EN 374-es szabvány és a kémcső/vegyszeres edény piktogram jelzi. A piktogram alatt betűk láthatóak, amik az egyes veszélyes vegyszereket jelölik. Pl A: metanol-alkohol, J: n-heptán, telített szénhidrogén, K: nátronlúg – szervetlen bázis, L:Kénsav: Szervetlen sav. Ezekről részletesen a munkavédelmi kesztyű vegyszerállósági táblázatainkban olvashat.

e) Kombinált védelmű munkavédelmi kesztyűk

Természetesen egy típusú védőkesztyű több fajta védelmet is nyújthat. Pl: a téli ipari védőkesztyűk védenek mechanikai hatások és a hideg ellen; egyes mártott kesztyű egyszerre vágásbiztosak, és hőállóak, illetve léteznek téli műanyag mártott kesztyűk, amik a hideg, a vegyszerek és mechanikai hatások ellen is védenek.


 

3) A Munkafolyamat munkavédelmi kesztyű választási szempontjai


 

a) Nagy és nehéz tárgyakkal dolgozunk?

Rakodás, pakolás, nagy súlyú gépalkatrészek beállítása, favágás.

Az ilyen munkafolyamatoknál erős mechanikai hatásoktól kell védeni a kezet. Nincs szükség a kéz és az ujjak finom mozgására, viszont nagy súrlódó, és szakító erőhatások léphetnek fel. Erre a területre ajánljuk a klasszikus ipari hasítékbőr védőkesztyűket. Pl legnépszerűbb ipari kesztyű típusunk az Eider illetve a 161-162-es típusok.

Ipari hasítékbőr védőkesztyű megvásárlása

Hideg esetén téli béléses változatot ajánlunk. Pl a 330-as, vagy a Rose Finch nevű kesztyű típus.

Téli munkavédelmi kesztyű megvásárlása

Vegyszer jelenléte esetén erősebb mártott védőkesztyűket javaslunk. Pl 9410-es, 9610-es típus, vagy a Dipper típust javasoljuk.

Erősebb mártott védőkesztyűk vásárlása

b) Gépkezelői, sofőr vagy egyéb kombinált feladatokat végzünk?

Mikor egyszerre van szükség finomabb kézmozgásokra, kisebb tárgyak megfogására, de szükséges egy kisebb mértékű mechanikai ártalmak elleni védelem is. A vékonyabb, finom vagy hasítékbőrből készült védőkesztyűket ajánljuk. Ezek a munkakesztyűk finomabb, lágyabb bőr tartalmaznak a tenyér részen, a kézháton pedig lágyabb bőr, vagy vászon rész található. Kínálatunk 2220-as és 841-es típusú kesztyűjét tudjuk ajánlani.

Színbőr védőkesztyűk vásárlása

c) Kézügyességet igénylő szerelési munkáink vannak?

Különböző szerelési, precíziós kéz és ujj mozgásokat igénylő munkák esetén vékonyabb anyagú védőkesztyűkre van szükség, amelyben könnyen tudnak mozogni az ujjak, könnyebben tudunk szerszámokat, alkatrészeket megfogni. Ilyen típusú munkákhoz a poliamidos szerelőkesztyűket tudjuk javasolni, amik többféle típusban is elérhetőek. Csúszásbiztos mártott ujjrésszel, teljes mártott tenyérrésszel is kapható.

Vegyszeres környezetben, inkább a nitrillel, vagy latex-szel mártott szerelőkesztyűket ajánljuk.

Szerelőkesztyűk vásárlása

d) Kisebb súlyú vagy törékeny termékeket pakolunk, és szükséges a csúszásbiztos fogás?

A fenti célra a pamut vagy egyéb textil védőkesztyűket ajánljuk. A pamut textilkesztyűk izzadtságmentes és kényelmes fogást biztosítanak.

Egyes textil védőkesztyűk csúszásbiztos műanyag pontozással vannak mártva, ami biztosítja a biztos fogást, és a csúszás elleni védelmet.

Textil védőkesztyűk vásárlása

e) Élelmiszeriparban dolgozunk?

Élelmiszeripari munkavédelmi kesztyű felhasználásra szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint más ipari kategóriákra. Élelmiszerrel való munkához főként az egyszer használatos nitril, fólia, vagy latex kesztyűket ajánljuk. Ezeket a munkavédelmi gumikesztyűket kifejezetten élelmiszerrel kapcsolatba kerülő munkavégzéshez minősítették.

Élelmiszeripari gumikesztyű megrendelés

f) Sütés, pékség, hőhatások elleni védelemmel

Konyhai munkák esetén hőhatás alatt álló eszközöket: edényeket, sütőajtót, forró tálcákat szükséges kezelni. Kifejezetten ezen munkákhoz fejlesztették ki a hőálló textil védőkesztyűket, melyek egy része vágásbiztos is, emiatt a konyhai munkák több szakaszához is használhatóak.

Hőálló munkavédelmi kesztyűk

g) Mosogatás, egyéb vegyszeres tisztítás

Konyhai edények szappanos tisztítására a vékonyabb anyagú latex/gumi védőkesztyűket tudjuk ajánlani. Ezek kellő mértékben ellenállnak a háztartási tisztítószereknek, emellett vékony anyaguknak köszönhetően jól fogást biztosítanak, kisebb méretű tárgyakat, evőeszközöket is jól tudunk a védőkesztyűkkel kezelni.

Erősebb vegyszerek használata, vagy ipari tisztítás, vegyszer kezelés esetén a vastagabb anyagú, PVC/polimer vegyszerálló védőkesztyűket tudjuk ajánlani. A vastagabb műanyag anyaguk miatt nem tudunk olyan finom ujjmozdulatokat elvégezni, mint a vékony háztartási gumikesztyűkben, de sokkal erősebb vegyszereknek is sokkal hosszabb ideig ellenállnak. Emellett sokkal kopásállóbbak is, jobban ellenállnak a mechanikai igénybevételnek.

Vegyszerálló védőkesztyű vásárlása

h) Éles tárgyakkal folytatott munka

Üveggel, éles lemezekkel, forgácsolt fémhulladékokkal, és egyéb éles tárgyakkal, eszközökkel végzett munka esetén mindenképp vágásbiztos minősítésű védőkesztyűket ajánlunk. Az alábbi típusú védőkesztyűket ajánljuk nagyobb vágási kockázatok ellen: ahol nem annyira fontos a precíz kézmozgás, de a nagyobb védelmi képesség a követelmény.

Vágásbiztos munkavédelmi kesztyűk megtekintése

Olyan munkákhoz ahol nem fő követelmény a maximális vágásbiztosság, hanem egy közepes vágásbiztosság mellett a könnyű, pontos és csúszásbiztos fogás, valamint az ujjak precízebb mozgathatósága is fontos az alábbi munkavédelmi kesztyűket ajánljuk:

Vágásbiztos szerelőkesztyűk vásárlása

i) Hegesztés, egyéb hőalakítással járó munkacipő

A hegesztési művelet típusától függően többféle hegesztőkesztyű fajtából lehet választani. A hagyományos hasítékbőr hegesztőkesztyű a legegyszerűbb típus. A pamut béléses piros színű jobb hőszigetelő tulajdonságú, a finombőr tenyerű/kézhátú hegesztőkesztyűk pedig precízebb fogást, és munkát tesznek lehetővé.

Hegesztőkesztűk böngészése


 

Keresés