Menü

Hogyan Válasszunk Munkavédelmi Kesztyűt?

Hogyan Válasszunk Munkavédelmi kesztyűt?

Bővebb információkért kérem olvassa át Munkavédelmi kesztyű Vásárlási Tanácsadó cikkünkket, melyben részletesebben olvashat a munkahelyi szabványokról, az egyes munkafolyamtok védőcipő igényéről és a munkacipők ár kategóriáiról

A következő cikkben kevésbé szakmai, inkább gyakorlati ötleteket, tanácsokat szeretnénk leírni.

 

A megfelelő típusú munkavédelmi kesztyű kiválasztásának szempontjai

1) Milyen típusú védőkesztyűt válasszunk?

A munkavédelmi kesztyű típusát leginkább a munkafolyamatok követelményi határozzák meg. Nagy mechanikai igénybevételes anyagmozgatási, munkákhoz ipari hasítékbőr kesztyűket, vegyszerekkel illetve vizes környezetben végzett munkához vegyszerálló gumikesztyűket, kisméretű alkatrészekkel való munkához mártott vagy sima szerelőkesztyűket ajánlunk. Árupakoláshoz, csúszásbiztos bevonatú textilkesztyűket tudunk javasolni. Téli vagy hideg környezetben bélelt ipari vagy téli mártott védőkesztyűket tudunk javasolni. Vágásbiztos kesztyűből is több típust tudunk éles, vagy szúró tárgyakkal végzett munkához. Többféle hegesztőkesztyű illetve hőálló kesztyű közül választhat minden különböző hegesztési vagy más hőalakítással járó munkához.

Egyéb munkafolyamatokhoz is van védőkesztyű kínálatunkban. A munkavédelmi kesztyű termékkategóriánkban minden munkafolyamathoz talál külön kesztyű típust.

2) Milyen anyagú védőkesztyűt válasszunk?

A munkavédelmi kesztyűk anyagát legnagyobb mértékben a falhasználási környezete dönti el. Száraz környezetben hasítékbőr, finombőr, pamut és műszálas textil anyagú kesztyűket javaslunk. Vizes vagy vegyszeres környezetben gumikesztyűket, vagy mártott kesztyűket ajánlunk. A Nagy mechanikai igénybevételt a hasítékbőr bírja a legjobban, hegesztésre hasíték és finombőr kesztyűk is léteznek, hőálló kesztyűk közül a hasítékbőr és egyes kevlár/nomex anyagú kesztyűk váltak be. Savak és Lúgok ellen kifejezetten a gumikesztyűk és mártott kesztyűket vásároljunk.

3) Milyen speciális védelmi képességre van szükségünk?

Ellenőrizzük, hogy az adott védőkesztyű minden olyan funkciót tud, amire szükségünk van. Pl hány fokos hőtől képes megvédeni a kezet, milyen vegyszerek maró hatásának áll ellen, illetve menynire erős vágásbiztossági és átszúrás elleni védelme van. Vannak olyan speciális kesztyűk, mint az íválló hegesztőkesztyű, a több ezer volt feszültség ellen védő villanyszerelő gumikesztyű, a henteseknek ajánlható lánckesztyű, illetve a favágóknak ajánlható láncfűrészes kesztyű.

A termékhez tartozó leírás minden esetben tartalmazza a védelmi képességek és a speciális jellemzők leírását. Ezeket érdemes átolvasnunk, és ennek megfelelően kiválasztani a megfelelő típusú védőkesztyűt.

4) Milyen színű védőkesztyűt válasszunk?

Védőkesztyűk tekintetében a termék színe a legtöbbször másodlagos tényező. Inkább élelmiszeriparban, vendéglátóknál vagy biztonsági őröknél lényeges a védőkesztyűk színe, illetve olyan szakmáknál ahol megadott színű formaruházat van rendszeresítve. Egyes védőkesztyűk több színű változatban is kaphatóak, a szín ez esetben nem befolyásolja sem a védelmi képességet, sem egyéb fizikai jellemzőit nem befolyásolja.

A Munkavédelmi kesztyűk kiválasztásának és megrendelésének menete

1) Válasszuk ki az igényeinknek, a munkavédelmi előírásoknak, és a munkafolyamat követelményeinek megfelelő védőkesztyűt.

2) Mérjük meg a kézfejünk hosszát, és hasonlítsuk össze az adott kesztyűhöz tartozó mérettáblázat értékeivel. Azonosítsuk be a megfelelő méretet.

3) Nézzük meg, hogy létezik-e az adott termékből a meghatározott méret és rendelhető-e a webáruházban.

4) Rendeljük meg az adott terméket a kért méret kiválasztásával. Adjuk meg adatainkat, ha szükséges külön szállítási és számlázási címet. Fontos, hogy élő, és aktív telefonszámot, és e-mail címet adjunk meg, mert a rendeléssel kapcsolatos visszaigazolások, szállítási információk ezekre az elérhetőségekre fognak megérkezni.

5) A termék átvétele után óvatosan csomagoljuk ki, és tiszta helyen próbáljuk meg a munkavédelmi kesztyűt. Az ipari védőkesztyűk hasíték vagy finombőr része új állapotban először elég keménynek tűnhet, de idővel bejáródik, puhább lesz, átveszi a kéz formáját. Ellenőrizzük, hogy kényelmes-e a viselet, nem szorítja-e valahol a kezünket, vagy ujjainkat a kesztyű, illetve. Próbáljuk meg, hogy a munkafolyamat követelményeinek megfelelően tudjuk-e mozgatni a kezünket és ujjainkat, illetve hogy a szükséges szerszámokat meg tudjuk-e rendesen fogni.

6) Amennyiben nem jó a méret a megadott címre küldjék vissza postai csomagban, vagy futárral, és kicseréljük a kért méretre.

Keresés