Menü

Munkaruha Vásárlási Tanácsadó

Munkaruha Kiválasztási szempontok


 

1) A Munkahely munkaruha előírásai

Amennyiben nincs speciális védelmi követelmény a munkaruhákat főként a kényelem és a praktikusság figyelembe vételével célszerű kiválasztani. Amennyiben speciális védelmi képesség szükséges: pl lángállóság, fényvisszaverő csík, saválló tulajdonság, az adott szabványra minősített munkaruhát kell vásárolni

2) A Ipari terület munkaruha követelményei

a) Általános munkaruházatok:

A munkaruhák legfontosabb tulajdonsága az anyagvastagság és az anyag fajtája. Minél magasabb g/m² érték van megadva annál vastagabb, erősebb és kopásállóbb az adott anyag. Általában 260 g/m² és felette már kifejezetten erős hatású anyagokat találunk. Alapvetően két eltérő típusú munkaruha anyag van: a 100% pamut anyag bőrbarát, jó teherbíró és jó nedvesség felszívó. A kevertszálas pamut és poliészter keverék anyagok. A poliészter gyűrődésmentes, forma és színtartó, szárítható, könnyen mosható, valamint jó hőszigetelő tulajdonságokkal bír. A kevertszálas anyagoknál változó szokott lenni a pamut és a poliészter aránya: pl 35% pamut, 65% poliészter. Emiatt A pamutban gazdagabb keverékben a pamutra jellemző tulajdonságok, a poliészterben gazdagabb ruhák pedig a másik anyagban jellemző tulajdonságok dominálnak.

b) Lángálló tulajdonságok

A hegesztéshez, forró, olvadt fémekkel folytatott munkákhoz ajánlott lángálló, és antisztatikus anyagú munkaruháknál az En11611-es szabvány meglétét kell keresni

c) Jól láthatóság

Fényvisszaverő csíkkal ellátott ruhák közül a minősített típusokért a En 471-es szabvány meglétét kell ellenőrizni.

d) Vízállóság

A vízálló tulajdonságú ruhákhoz az En 343-as szabványt kell keresni. Ezt A szabványt nem teljesítik az esőruhák, mivel azok nincsenek egybeépítve egy csizmával.

e) Antisztatikusság – feltöltődés elleni védelem

Az En 1149 szabvány minél magasabb számú változatát kell keresni,

f) Saválló tulajdonság

Az En 13034 szabvány jelzését kell keresni, ami fröccsenő vegyszerek elleni korlátozott védelmet jelöl

3) A Munkafolyamat munkaruha választási szempontjai

a) Rakodás, Favágás, egyéb Erős igénybevétel

Nagy igénybevétel esetén erős, pamutban gazdag munkaruha anyagot válasszunk. Favágás és nagy súly pakolása esetén inkább hátrány a több zseb, mert be tud akadni. Inkább hagyományos, kevés zsebes fazont vássároljunk. Legalább 260, de inkább 280 g/m² anyagvastagságú, 100% pamut munkaruhát célszerű választani.

Hagyományos melles munkaruha vásárlása

b) Szerelési és egyéb technikai szakértelmet igénylő munkák

Kisebb mechanikai igénybevétel, de nagyobb technikai tudást és gyakorlatot igénylő munkák esetén inkább lágyabb, kényelmesebb kevertszálas anyagokból készült, többzsebes, munkaruhát célszerű választanunk, amibe a legfőbb szerszámokat és eszközöket el tudjuk helyezni. Olyan munkaruhát válasszunk ami az igényeinknek és a feladatainknak megfelelő.

Szerelő technikai munkaruha vásárlása

c) Hegesztési munkák

Hegesztési feladatokhoz lángálló munkaruha öltöny és hasítékbőr kiegészítők javallott. Hegesztő kámzsa, karvédő, lábszárvédő, hegesztő kötény, stb. Kámzsa, karvédő, és lábszárvédő van textil változatban is. A hegesztő munkaruha kihagyhatatlan kelléke a hegesztő fejpajzs, illetve kézipajzs. Webáruházunkban nagy választékban kaphatók:

Hegeszőpajzsok

d) Nem megfelelő látási viszonyok mellett dolgozunk?

Szürkületben, éjszakában, ködben, alagútban végzett munka esetén mindenképp olyan munkaruhát vagy kabátot válasszunk, ami tartalmaz jól láthatósági csíkot. Ez a csík a rávetülő fényt visszatükrözi, így a járművek vezetői jobban látják hol tartózkodunk.

Jól láthatósági munkaruha vásárlása

e) Vegyszeres Környezetben dolgozunk?

Amennyiben munkánk során Vegyszerekkel, savakkal érintkezünk saválló tulajdonságú munkaruhát, vagy vegyszerálló overált célszerű viselnünk. A saválló munkaruha és/vagy a vegyszerálló overál mellett gondoskodjunk a kezek a fej és a lábfej védelméről is egyéb saválló munkavédelmi termékekkel.

Vegyszerálló Védőruházat megtekintése

f) Télen, vagy hideg területen dolgozunk?

Téli munkavégzés esetére válasszunk melegen bélelt munkaruhák és munkanadrágok közül. A külső anyagot tekintve választhatunk vízhatlanított külső részű, vagy pamut munkaruha anyag közül. Meleg bélés többféle van: steppelt pamut, polár bélés, műszőrme bélés. Minél vastagabb az adott bélés annál nagyobb hideg ellen vég. Amennyiben hűtőházban dolgozunk, léteznek kifejezetten ilyen munkahelyre kifejlesztett munkaruházat típusok.

Téli Munkaruházat és Hideg ellen védő munkaruhák

g) Folyó vagy állóvízben dolgozunk?

Amennyiben derékig érő vízben dolgozunk munkanadrággal egybeépített gumicsizmára lesz szükségünk. Ezen ruhadarabok vízálló műanyagból készültek és vízzáró preforálással összeforrasztják az ugyancsak víz, sav és lúgálló gumicsizmával. Így teljes mellmagasságig vízálló munkaruhát kapunk. Amennyiben csak lábközépig érő vízben kell dolgoznunk, akkor elég ha combcsizmát vásárlolunk.

Egybeépített Vízálló Nadrág és GumiCsizma vásárlása

 

 

4) A munkaruha beszerzési ára

a) Gazdaságos munkaruha típusok

A munkaruhák közül a gazdaságos árazásúak általában sokkal egyszerűbb, hagyományosabb formatervet kapnak, kevesebb zsebbel, gombos kabáttal, térdfolt, és egyéb erősítések nélkül. Az anyaguk is vékonyabb, nem olyan jó minőségű. Maga a varrás minősége átlagos, nem túl nagy fizikai igénybevételre tervezték őket. Olyan felhasználásra ajánlott, ahol nincs szükség sok szerszám magunknál tartására, nincs kitéve nagy igénybevételnek, és nincsenek formai és dizájn igényeink sem.

Ilyen munkaruha például az F&F Be-01-005 típusa, ami többféle színben, vékonyabb, de 100% pamut anyagból készült, egyszerű hagyományos formatervvel.

Gazdaságos munkaruha vásárlása

b) Jó Ár-érték arányú munkaruhák

A munkaruha terméktípusok között a jó ár-értéket a jobb minőségű, strapabíróbb, és erősebb anyagból készült hagyományos fazonú, vagy az átlagos anyagminőségű, de sokzsebes, lecipzározható kabátujjú, praktikusabb munkaruha típusok jelentik. Utóbbi típusoknak a formaterve is látványosabb, mint a hagyományos fazonú munkaruhák esetében. Egy jobban kinéző munkaruhát mégiscsak szívesebben viselünk, mint egy gyári melós ruhát. Amennyiben viszont nagy az igénybevétel akkor a gyári melós ruhát viseljük és strapáljuk szívesen, a jobban kinéző ruhára jobban vigyázunk. A Jó ár-értékű munkaruha típusok például a Max munkaruha család, ami pamut anyagú és sokféle színben kapható; illetve a Commander/Technicity család, amik 4 -féle színben, viszont pamutos, és kevertszálas anyagú változatokban is kaphatóak. Vékonyabb szerelőféle munkaruhák közül a Desman típust tudjuk ajánlani.

Jó Ér-Érték arányú Munkaruha típusok bőngészése

c) Erősebb minőségű munkaruha fajták

Magasabb árkategóriában már egyaránt követelmény a jó anyagminőség erősebb és strapabíróbb anyaggal, a praktikus kialakítás sok zsebbel, lecipzározható részekkel, és egy kellemesebb formai kialakítással és színösszeállítással. A magasabb árkategóriában elérhető a Sniper Elite, Navy, vagy az Emerton sorozat.

Erősebb minőségű munkaruhák vásárlása

Keresés