Menü

Légzésvédő tájékoztató

Légzésvédő termékek néhány jellemző iparágban

Fémipar, faipar, bútoripar, építőipar: mindegyik iparágban jelentős mennyiségű por keletkezik különféle forgácsolási, fúrási, fűrészelési, marási és csiszolási műveletek során. Ezek összetétele változó, amely lehet törmelék, forgács, durva és finom por egyaránt. Ezek szétválasztása lehetetlen, ezért számolnunk kell minden esetben a finom porok jelenlétével. Ilyen területekre, ahol nincs megfelelően megoldva az elszívás, FFP1 vagy FFP2 részecskeszűrő félálarcot kell biztosítani. Ugyanezen területeken jelentős mennyiségű felületkezelési, ragasztási, festési és lakkozási műveleteket végeznek ezért nagyon fontos, hogy itt is megfelelő egyéni védelmet biztosítsunk. A megfelelő védelmet szűrőbetéttel ellátott félálarc biztosítja.
Szerves oldószerek esetén „A”, szervetlen oldószerek, anyagok esetén „B”, mindkettő jelenléte esetén pedig többfunkciós „AB” szűrőbetétet kell használni. Sűrített levegős festékszórásnál, annak megelőzésére, hogy az ilyenkor képződő lebegő részecskék (festékköd) a tüdőbe kerüljön P2, vagy P3 előszűrőt kell alkalmazni.
Festékszórásnál a legnagyobb fokú védelmet egy kámzsával, vagy arcvédővel egybeépített nyomottlevegős készülék biztosítja. Védelmi fokozata magasabb és kiküszöböli az alacsony szagszintű anyagok behatolását érzékelés nélkül.

Gyógyszeripar, vegyipar:
a gyógyszeripai és vegyipari technológiák során különféle mérgező és rákkeltő anyagok gőzei és szilárd por alakú részecskéi kerülhetnek a levegőbe, magasabb védelmi szintű, FFP3D részecskeszűrőket kell használni. A káros anyag magasabb koncentrációja esetén félálarcot, vagy teljes álarcot kell használni a megfelelő szűrőbetét alkalmazásával. Magasabb koncentrációjú toxikus, rákkeltő, vagy hormonális anyagok kezelése során javasolt az izolációs rendszerű, nyomottlevegős légzésvédő készülékek használata.

Hegesztés: igen komoly veszélyt jelent a hegesztési folyamatok során keletkező fémgőzök belégzése is. Ebben az esetben használjunk FFP2D részecskeszűrőt, vagy olyan hegesztőpajzsot, amely szűrt levegős, levegőbefúvással működik.

Baromfifeldolgozás: a baromfifeldolgozás első fázisában a tollazatból nagy mennyiségű pihe és por kerül a levegőbe. Ezen túlmenően felütötte fejét a madárinfluenza veszélye is, amely az állatokkal való foglalkozás során is problémát jelent. Ezek a fertőzött porok és vírusok leggyorsabban a légutakon keresztül kerülhetnek a szervezetbe. A legjobb védekezés FFP3D részecskeszűrő használata. Itt kell megemlíteni, hogy ez nagyon fontos, de nem elégséges, mert védeni kell a teljes testfelületet, a szemet és kesztyűt is viselni kell.

Mezőgazdaság: a különféle gabona magvak tárolásakor, szállításakor és feldolgozásakor nagy mennyiségű durva- és finompor egyaránt keletkezik. A liszt előállításakor, különösen finom por kerül a levegőbe. FFP2D részecskeszűrőt kell használni. Az ipari és háztáji permetezések során, a levegőben lebegő permetköd ellen ugyanezt a félálarcot viseljük. Hasonlóan a madárinfluenza elleni védekezéshez nemcsak a légutakat kell védeni, hanem a teljes testfelületet, a szemet és kezet is. Meg kell előzni a bőrön keresztüli felszívódást is.

 

 

 

Légzésvédő eszközök csoportosítása

A légzésvédő eszközöket két nagy csoportra osztjuk felhasználási területük szerint:
Szűrési elven működő légzésvédő eszközök 
- A szűrési elven működő légzésvédő lehet részecskeszűrő, ami önmagában teljes felületén szűr besorolási osztályának megfelelően. Elhasználódása esetén el kell dobni.
- A szűrési elven működő légzésvédő eszközök másik fajtái a félálarcok és teljes álarcok. Ezeknél a védőeszközöknél a szűrőbetét kivehető és elhasználódása vagy más károsító anyag elleni védekezéskor kicserélhető. A szűrőbetétek lehetnek gáz-, gőz-, és részecskeszűrők vagy pedig ezek kombinációi.

Izolációs légzésvédő készülékek
Az izolációs légzésvédő készülékek lényege, hogy teljesen zárt rendszerből történik a levegőellátás, ezért bármilyen szennyezettség, vagy oxigénhiányos légtérben is használható.
- Palackos sűrített levegős légzőkészülék: A felhasználási időtartam korlátozott. Ez nagymértékben függ a palackban tárolt levegő mennyiségétől (méret, nyomás). Csökken ez az időtartam, ha közben kemény fizikai munkát végzünk, hiszen ebben az esetben nagyobb a felhasznált levegő mennyisége. A palack méretétől és a benn lévő nyomástól függően 15 és 45 percig használhatóak. Iker palack használata esetén a felhasználási időt akár a duplájára is növelhetjük. Nagy előnye, hogy a mozgást térben nem korlátozza, ez fontos pl.: a mentési munkálatoknál.
- Nyomólevegős készülékek: A felhasználási idejük nem korlátozott, hiszen a levegőellátást levegő hálózati csatlakozással, kompresszorral, esetleg folyamatosan újra feltöltődő tartállyal oldjuk meg. Fontos, hogy légzésre alkalmas levegőhöz csatlakozzunk (olajleválasztó szűrő használata). A nyomólevegős készülékek hátránya, hogy a mozgástér korlátozott, függ a csatlakozó vezeték hosszától. Olyan helyen előnyös a használata, ahol fixen kialakított munkahely van és egész napos munkavégzés szükséges. Ilyen lehet egy festékszóró munkahely kialakítása.

 

Légzésvédő termékek vegyszerállósági táblázata 

Keresés