Menü

Hogyan válasszunk Munkavédelmi Cipőt?

Bővebb információkért kérem olvassa át Munkavédelmi Cipő Vásárlási Tanácsadó cikkünkket, melyben részletesebben olvashat a munkahelyi szabványokról, az egyes munkafolyamtok védőcipő igényéről és a munkacipők ár kategóriáiról

A következő cikkben kevésbé szakmai és tudományos, inkább gyakorlati ötleteket, tanácsokat szeretnénk leírni.

A megfelelő típusú munkavédelmi cipő kiválasztásának szempontjai

1) Munkavédelmi Cipő vagy Védőbakancs?

A legfontosabb szempont az egyéni kényelmünk és a megszokás. Ha munkavédelmi félcipőt szoktunk meg, akkor elsőre furcsa lehet a védőbakancs viselete, ahogy fogja a bokát. Sokan viszont pont ezért szeretik a védőbakancs típust, mert stabilabb tartást ad, és nem tudnak belemenni a kavicsok, fémreszelékek és egyéb kisméretű anyagok.

2) Milyen színű munkacipőt válasszunk?

Munkavédelmi cipő esetén nem mindig választhatjuk azt a színt amit szeretnénk. Amennyiben nincs megszabva, hogy az adott munkahelyen milyen színt fogadnak el, a végzett munkafolyamat határolja be milyen színű cipőt érdemes használnunk. Szennyeződésekben gazdag, olajos, vegyszeres környezetben nem érdemes fehér színű védőbakancsot használnunk, inkább fekete és színbőr külső résszel ellátott munkacipőt érdemes venni. Élelmiszer feldolgozó, és egészségügyi felhasználásra viszont pont a fekete szín az ami nagyon kilóg a tiszta és steril környezetből és a többi ruhadarabtól, ilyen célra fehér cipőt javaslunk.

3) Milyen anyagú védőcipőt válasszunk?

Nedves és vegyszeres környezetben, valamint ha nagyobb fizikai erőhatásnak van kitéve a munkacipő, érdemes színbőr külsejű munkacipőt vásárolni. A színbőr külső rész jobban ellenáll a nedvességnek, karcoknak, és erősebb, kopásállóbb kialakítású. Emiatt viszont kicsit kényelmetlenebb, mint egy hasítékbőrből készült munkavédelmi cipő. A hasítékbőr anyagú cipőt inkább vegyszer és folyadékmentes munkákhoz, kisebb fizikai hatások esetére válasszuk. Amennyiben folyóvízben, vagy állóvízben dolgozzunk csak vízhatlan, gumi vagy pvc/nitril anyagú gumicsizmát, vagy pvc védőbakancsot használjunk, mert csak ezek garantálják a vízállóságot.

4) Milyen speciális védelmi képességre van szükségünk?

Ellenőrizzük, hogy az adott bakancs minden olyan funkciót tud, amire szükségünk van. Pl Talplemez, vízlepergető felső rész, vízgőzáteresztő belső, 1000V feszültség szintig érintés védett talp, hőálló talp, téli szőrmebélés, műanyag kapli stb. A termékhez tartozó leírás minden esetben tartalmazza a védelmi képességek és a speciális jellemzők leírását. Ezeket érdemes átolvasnunk, és ennek megfelelően kiválasztani a megfelelő típusú lábbelit.

 

A Munkavédelmi cipők kiválasztásának és megrendelésének menete

1) Válasszuk ki az igényeinknek, a munkavédelmi előírásoknak, és a munkafolyamat követelményeinek megfelelő munkacipőt.

2) Mérjük meg a lábunk hosszát, és hasonlítsuk össze az adott cipőhöz tartozó mérettáblázat értékeivel. Azonosítsuk be a megfelelő méretet.

3) Nézzük meg, hogy létezik-e az adott termékből a meghatározott méret és rendelhető-e a webáruházban.

4) Rendeljük meg az adott terméket a kért méret kiválasztásával. Adjuk meg adatainkat, ha szükséges külön szállítási és számlázási címet. Fontos, hogy élő, és aktív telefonszámot, és e-mail címet adjunk meg, mert a rendeléssel kapcsolatos visszaigazolások, szállítási információk ezekre az elérhetőségekre fognak megérkezni.

5) A termék átvétele után óvatosan csomagoljuk ki, és tiszta helyen próbáljuk meg a munkavédelmi cipőt. A munkacipők bőr része új állapotban először elég keménynek tűnhet, de idővel bejáródik, puhább lesz, átveszi a láb formáját. Ellenőrizzük, hogy az orrmerevítő nem nyomja-e valahol a lábfejünket, illetve hogy nem szorítja-e a lábunkat széltében vagy hosszában a cipő. A munkacipőknél általában egy kicsivel nagyobbat szoktak venni a vásárlók, mert néha extra zoknival használják, vagy egyéb talpbetéttel(pl lúdtalpbetét). Egész napos használat esetén a láb hajlamos a nap végére megdagadni, így szükség lehet egy kis extra helyre a cipőben. A cipőnek a hosszát úgy érdemes letesztelni, hogy lábunkat toljuk teljesen, ütközésig előre a cipő orrához, és ha a sarkunk és a cipő borítása között több mint egy ujjnyi rés van, akkor már eggyel nagyobb a méret, mint ami nekünk szükséges.

6) Amennyiben nem jó a méret a megadott címre küldjék vissza postai csomagban, vagy futárral, és kicseréljük a kért méretre.

7) A számla másolatát és a cipő dobozát kérjük megőrizni, a gyártó szavatosságot vállal a munkacipőkre és a védőbakancsokra. A vásárlástól számított fél évig a kereskedőnek kell bevizsgáltatni a reklamációt. 6 hónap után a vevő is bevizsgáltathatja saját költségén.

Keresés