Menü

Munkavédelmi cipő Vásárlási tanácsadó

Munkavédelmi cipő Kiválasztási szempontok

1) A Munkahely munkavédelmi cipő előírásai

Az adott munkahelyen és munkakörben a munkavédelmi cipő előírásokat a munkavédelmi technikus munkatársnak kell előírnia. Ő határozza meg, hogy milyen minősítésű(pl S1, S3), valamint milyen extra védelmi képességű munkavédelmi cipőt kell hordani. A vásárlásnál olyan minősítésű és védelmi képességű munkavédelmi cipőt kell választani, ami az adott munkahely kiírásában szerepel.

Az S-sel kezdődő minősítések jelentik az acél vagy műanyag orrmerevítőt. Az SB minősítés csak lábujjvédőt jelent, a számozott S1-S2 esetén minél nagyobb az utána következő szám, annál több védelmi képessége és extra funkciója van a lábbelinek. A 01-02-03 minősítésű munkacipők nem tartalmaznak orrmerevítőt, viszont a 03-as talplemezes. A minősítések és a védelmi képességek részletesen le vannak írva táblázataink között.

Munkavédelmi cipő táblázatok

A Munkavédelmi ellenőrök rendszeresen ellenőrzik mennyire felel meg a használt védőeszköz a kiírásnak. Emiatt a szabálytalanságok esetén nagy összegű bírságokat róhatnak ki. Természetesen lehet magasabb követelményeknek megfelelő minősítésű munkacipőt vásárolni (pl S1 helyett S2 vagy S3), hiszen ezek tartalmazzák a kisebb minősítés előírásait, illetve annál többet is. Természetesen

A kiírt minősítési követelményen felül lehetnek típus előírások: pl bakancs, félcipő, vagy szandál; szín előírások: fekete, barna, fehér, stb; anyag előírások: pl színbőr, hasítékbőr, saválló pvc anyag, stb...

 

2) A Munkafolyamat munkavédelmi cipő követelményei

Amennyiben saját célra veszünk munkavédelmi cipőt minden esetben a munkafolyamat védelmi képesség igényeit nézzük meg és az alapján válasszunk munkacipőt. Az alábbiakban kiemelünk néhány szempontot ami alapján döntést hozhatunk.

a) Hol és milyen környezetben dolgozunk?

Épületen belül munkavégzésre például munkacipőt, fűtött helyen tartózkodás esetén szandált, klumpát papucsot tudunk ajánlani. Külső munkavégzés esetén védőbakancs változat, hideg idő esetén szőrmebéléses téli védőbakancs ajánlott.

Téli védőbakancs vásárlása

b) Nehéz tárgyakkal dolgozunk?

Amikor fennáll a veszély, hogy ráeshet nehéz tárgy(pl ládák, fatörzsek, vagy súlyos fém alkatrészek) a lábfejünkre akkor célszerű acél vagy műanyag orrmerevítővel ellátott munkavédelmi cipőt vásárolni. Az orrmerevítő súlyos baleseteket tud megelőzni, illetve a károkat mérsékelni. S-sel kezdődő(pl S1, S2) minősítésű bakancsot keressünk.

Munkavédelmi bakancsok vásárlása

c) Éles vagy szúró tárgyak kerülhetnek a padlóra?

Forgácsolás, fémfeldolgozás, favágás, építkezések esetén szögek és egyéb szúróhatást kifejteni képes tárgyak kerülhetnek a padlóra. Ilyen munkafolyamatok esetén talplemezes munkavédelmi cipőt javaslunk. S1P, illetve S3-as minősítésű munkacipőt, vagy S5-ös gumicsizmát ajánlunk.

Munkacipők böngészése

d) Vizes vagy vegyszeres környezetben dolgozunk?

Ráfröccsenő kevés mennyiségű víz esetén elegendő védelmet nyújthatnak az S3-as munkavédelmi cipők, amelyek vízlepergető bőr felsőrésszel rendelkeznek és rárakódó hó ellen is korlátozott védelmet nyújtanak. Álló vagy folyó vízben végzett munka esetén a pvc/nitril/pu anyagból készült gumicsizmákat tudjuk ajánlani. Ezek egybeöntött technológiával készültek, teljesen vízállóak. Létezik szőrmebéléses változat hideg időre, illetve filc anyagú csizmabélést is tudunk adni nem bélelt gumicsizmához. Kompromisszumos megoldásként PVC anyagú bakancsot is forgalmazunk, ami vízálló anyagú, de bakancs formátumú, bizonyos mélységű állóvíz ellen védelmet nyújt. A PVC bakancsok ellenállnak a savas/lúgos vegyszereknek is.

Gumicsizma ajánlataink

e) Milyen hosszú műszakra hordjuk?

1 Műszak alatt 6-8 órás hordási időtartamig az SB, S1, S1P bakancsok is ajánlhatóak, de hosszabb 10-12 órás viseletre célszerű olyan munkavédelmi cipőt választani, ami jobb vízgőz áteresztési képességgel rendelkezik. Ilyenek az S2, S3, 02, 03-as minősítésű munkacipők, védőbakancsok. Ezek jobban szellőznek, nem izzad meg benne olyan mértékben a lábfej.

Jobb minőségű védőbakancs kínálatunk

d) Könnyebb súlyú bakancsot keresünk?

Ha elő van írva, illetve szükséges az orrmerevítő, de túl nehéznek találjuk az acélbetétes változatokat választhatjuk a kompozit vagy kevlár anyagokból készült műanyag orrmerevítős munkavédelmi cipőket. Ugyanazt a védelmet nyújtják mint az acélos társaik, de a súlyuk sokkal könnyebb, nem jelzi a fémdetektor és a téli hidegben hamarabb felmelegszik a láb melegétől mint a acél.

Munkavédelmi szandálok áttekintése

e) Nagy hő vagy hideg elleni védelem szükséges?

Van több olyan típusú munkavédelmi cipő kínálatunkban, ami hőálló talpú, a 300 fok kontakt hőhatás elleni védelmet a HRO megjelölés jelenti. Hegesztési munkákhoz olyan bakancsot ajánlunk, aminek van egy extra békanyelv bőrből ami véd a rápattanó szikrák és olvadékok ellen. A HI megjelölésű bakancsok 150 fokos környezeti hő ellen védenek.

A nagy hideg ellen is védekezni kell a CI megjelölésű védőbakancsok -20 fokos hideg ellen is megvédik a lábat a kihűléstől.

Téli Munkavédelmi bakancsok vásárlása

3) A munkavédelmi cipő beszerzési ára

a) Olcsó munkacipők és védőbakancsok

Az olcsó munkacipők ugyanúgy megfelelnek a megadott szabványoknak és teljesítik ugyanazt a védelmet mint drágább társaik, de olcsóbb és/vagy kevesebb anyagból készültek, formailag nem túl látványosak, és kényelemre sokkal kevésbé ergonomikusak mint a drágább fazonok. Az előbbi okok miatt az olcsóbb védőbakancsoknál megfigyelhető, hogy kevésbé tartósak, hamarabb szétszakadnak, elkopnak. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy drágább lábbelit használjon munkacipőnek, de a legolcsóbb védőbakancsokat érdemes kerülni, mert hamar tönkremennek, és rossz érzés viselni őket. Ha kevés pénz áll rendelkezésre, érdemes inkább egy jobb ár-érték arányú típust vásárolni, még ha magasabb is a beszerzési érték. Mivel a jobb minőségű bakancs tovább tart, így időszakra vetítve sokkal olcsóbban jön ki pl 1 pár jobb minőségű bakancs, mint 3 pár gyengébb olcsó változat.

A Protectwear.hu kínálatából a F&F gyártmányú SC-03 bakancs az árához képest egy elég jó minőségű darab, a belépő szintű árkategóriában Ajánlott vétel.

Gazdaságos munkavédelmi cipő és bakancs vásárlása

b) Jó ár-érték arányú munkavédelmi cipők

A leginkább ajánlott kategória. Nem a legolcsóbb, de nem is az extra ár kategória. Tipikusan a megfelelő minőségű, tartósabb, kényelmesebb védőbakancsokat jelenti, de általában formai kialakításban kevésbé tetszetősek mint a drágább típusok.

A Protectwear.hu kínálatából S1-S1P kategóriában az olasz Panda gyártmányú Alfa, Beta, Gamma típusokat tudjuk kiemelni, amikre rendre jó visszajelzéseket kapunk, és népszerűek a vásárlók körében.

Jó ár-érték arányú munkacipők és bakancsok vásárlása

c) Magasabb minőségű munkavédelmi cipők

A tetszetősebb külcsínnyel rendelkező alap védelmet nyújtó védőbakancsok, illetve könnyített vagy jobban bélelt, kényelmesebb munkavédelmi cipők, valamint a több speciális védelmi képességet ajánló munkacipők kategóriája.

Több olyan funkciót nyújtanak, amik nem szükségesek az alap használathoz, de növelik a kényelmet és extra védelmet nyújtanak. Például Jobban szellőző bélés, vízlepergető bőr felsőrész, kompozit vagy kevlár műanyag orrmerevítő és talplemez, 1000V érintésvédett talp, saválló felső rész, hőálló talp.

Pl Panda Orsetto, Tigrotto; Pearl, Topaz; Volt, Quartz védőbakancsok; Amper, Ankerite, Diamant cipők.

Magasabb minőségű munkavédelmi bakancsok böngészése

d) Prémium kategória

Ahogy a sport és az alkalmi cipőknek a munkavédelmi cipőknek is megvannak a saját prémium márkái és termékei. Ezek a típusok főleg kényelemmel és külső dizájn kialakítással tudják lenyűgözni az embert.

Pl Uvex, Lotto, Beta márkák

A prémium kategóriát olyanoknak ajánljuk aki könnyebb munkát végeznek és tisztább munkahelyen dolgoznak.

Prémium kategóriás védőbakancsok és munkacipők vásárlása

Keresés