Menü

Védősisak tájékoztató

Védősisak tájékoztató1.1. A fej sérüléseit okozó veszélyforrások és ennek következményei

Ipari körülmények között elsősorban a leeső tárgyak, beütődések, horzsolások okoznak mechanikai sérüléseket a fejen.
Ezek nemcsak a bőr sérülései lehetnek, hanem a koponyacsont ill. a nyakcsigolya törése és deformálódása is. A koponyacsont törési szilárdsága eléri az 5-9 KN-t, hasonlóan a nyakcsigolyáé is.
A fejbőr szakítószilárdsága igen magas (700 N/cm²), de az éles tárgyak könnyen okoznak horzsolást, vágást és a bőr felrepedését is a fej beütődésekor.
Magas hőmérsékleten és fröccsenő fémolvadékok esetén számolni kell a fejbőr égési sérüléseivel.
Alacsony hőmérsékleten a védősisakhoz jól illeszkedő, kiegészítő hőszigetelő védelmet kell biztosítani a megfázás elkerülése végett.
Elektromos környezetben végzett munkáknál elektromosan jól szigetelő védősisakot kell használni, ami megvédi a fejet az áramütéstől és az ívhúzáskor (külön vizsgálatot igényel) keletkező magas hőmérséklettől.


1.2. A védősisak termékekra vonatkozó szabványok és jelölések

A fent leírtaknak megfelelően, két különböző védelmi képességgel rendelkező védősisak típust különböztetünk meg. Mindkét védősisaktípusra két különböző szabvány is vonatkozik.

MSZ EN 397

Ipari védősisak termékek.

MSZ EN 812

Beütődés elleni védősisak termékek.A beütődés elleni védősisak termékek könnyű felépítésűek és nem vizsgálják őket leeső tárgyak ellen, a héj átlyukadására és különböző extrém biztonságtechnikai előírásokra sem.


Minden védősisakon jelölni kell a

- gyártás időpontját,
- a típusát,
- a gyártót,
- a nagyságot,
- az alkalmazott szerkezeti anyag rövidítését és
- az egyéb biztonságtechnikai vizsgálatokra vonatkozó jelöléseket.

Fontos a gyártás időpontját és a felhasznált alapanyagot ellenőrizni, mert a védősisak termékek felhasználhatósága ezektől a tényezőktől függ.


Hőre lágyuló védősisakhéjak: A védősisak termékek hőre lágyuló anyagai érzékenyebbek az UV sugarakra, mint a hőre keményedő anyagból készült védősisak termékek. Ezért célszerű őket rendszeresen felülvizsgálni. Ha a védősisakhéj összenyomásakor vagy a védősisakellenző hajlításakor recsegő hang hallható, ez a védősisakhéj ridegségére utal. 
A védősisakot nem szabad tovább használni és a használható védősisak termékektól el kell különíteni. Hőre lágyuló anyagokból készült védősisak termékeknál a különféle Európai Szakmai Szövetségek legfeljebb 4 éves használati időt irányoznak elő.


A védősisakhéj hőre lágyuló anyagai:

ABS

=

akrilnitril-butadién-sztirol-kopolimer védősisakhéj

PC

=

polikarbonát védősisakhéj

HDPF

=

nagynyomású polietilén védősisakhéj

PA

=

poliamid védősisakhéj


Hőre keményedő védősisakhéjak: A hőre keményedő védősisakhéjak tulajdonságát a napfény (UV sugarak) nem változtatják meg és kiváló öregedésállósági tulajdonságokkal rendelkeznek (csekély mértékben ridegednek). A védősisak termékek használati idejét főként mechanikai rongálódás korlátozza.

A különféle Európai Szakmai Szövetségek általános ajánlása szerint a fenol-textilből (PS-SF) készült védősisak termékekra 8 évnél és az üvegszál erősítésű műanyagból (UP-GF) készült védősisak termékekat 10 évnél hosszabb ideig nem célszerű használni.


A védősisakhéj hőre keményedő anyagai:

UP-GF

=

üvegszál erősítésű poliészter védősisakhéj

PF-SF

=

fenol-textil védősisakhéj

PAA-NF

=

természetes szál-polianilin acetát védősisakhéj


A védősisakon alkalmazható egyéb jelölések:

-20º C”

-20º C környezeti hőmérsékletig használható (pl. szabadban, kemény hidegben)

-30º C”

-30º C környezeti hőmérsékletig használható (pl. hűtőházi alkalmazás)

150º C”

+150º C környezeti hőmérsékletig használható (pl. melegüzemben, öntödében)


A fenti jelölések hiányában a védősisak termékek -10º C és +50º C közötti környezeti hőmérsékleten viselhetőek.

440 Vac”

rövid ideig tartó érintkezés megengedett 440 Voltig

1000 Vac”

rövid ideig tartó érintkezés megengedett 1000 Voltig

MM”

védelmet biztosít fröccsenő fémolvadékok ellen

LD”

nagy oldalirányú terhelés veszélye esetén is használható

F”

erdészeti, fakitermelési munkákhoz javasolt kivitel


A fenti jelölések elhelyezése az ipari védősisak termékekon bizonyítja azt, hogy az alapvizsgálatokon kívül, milyen egyéb biztonságtechnikai vizsgálatot végeztek el rajta és milyen extrém, a normálistól eltérő körülmények között használható.
A kifogástalan működés előfeltétele, hogy szakszerűen bánjanak a védősisakkal.
Ellenőrizni kell rendszeresen a védősisakhéjat és a belső részt. Ha rongálódás látható a védősisakot ki kell cserélni. Ha erős ütés érte, a védősisakot többé nem szabad hordani. Még akkor sem, ha a védősisak nem mutat külsérelmi nyomokat.


1.3. A védősisak termékek kiválasztásának megfelelő gyakorlata

Az ipari és a beütődés elleni védősisak termékek felhasználhatóságára nagy mértékben oda kell figyelni.
A beütődés elleni védősisak termékekat 
nem lehet használni olyan munkaterületeken ahol leeső tárgyak, a fej összenyomódásának veszélye, vagy egyéb különleges munkahelyzetből adódó plusz követelmény lehetséges. Ezeket a védősisak termékekat lehet használni szűk munkaterületeken, csővezetékek között, kazánházakban, gépjárművek szerelése, javítás és szerelőaknában való munkavégzés közben.
Ipari védősisakot kell használni minden olyan munkaterületen. Ahol leeső tárgyak és oldalirányú összenyomódás veszélye áll fenn, vagy a korábbi felsorolásnak megfelelően különleges körülmények adódhatnak.1.4. védősisak termékek alkalmazása a legjellemezőbb foglalkozásoknál

Építőipar: Általános felhasználású védősisakot kell használni, kivéve, ha a dolgozók télen is foglalkoztatva vannak. Ebben az esetben „-20ºC” jelölésű védősisakot kell használni. A föld szintje alatt végzett munkáknál (árokásás, gödörben végzett munka) zsaluzatok beépítése közben minden esetben az ”LD” jelölésű védősisak termékek használatát kell előírni. Ezeken a munkahelyeken fenn áll a beomlás, összedőlés veszélye,< amely a fejre erős oldalirányú nyomóhatást gyakorolhat.
Az ilyen jelölésű védősisak termékekat nagy oldalirányú terhelési vizsgálatnak is kitették.


Hűtőipari raktározás során, a magasban végzett anyagmozgatás, targoncázás esetén „-30º C” jelölésű védősisakot kell használni.

Melegüzemi munkavégzéskor minden esetben a „150º C” jelölésű védősisakot kell választani. Amennyiben a sugárzó hő mellett fröccsenő olvadékok veszélye is fennáll, akkor az „MM” jelölésű védősisak termékek használata javasolt. Ezek vizsgálatát a gyártók általában együttesen kérik a vizsgáló intézetektől.

Feszültség Alatti Munkavégzés (FAM) esetén távvezetékeken, trafóházakban, kapcsolószekrényekben végzett munkáknál a „440 Vac” vagy az „1000V” jelölésű védősisakot kell használni.

Általános ipari használatra a jelölések nélküli, csak az alapkövetelményeknek megfelelő védősisak termékek használhatóak.

 

 

Keresés