Menü

​A munkavédelem alapjai

Alapvető fontosságú, ám sokan mégis megfeledkeznek róla. Pedig a munkavédelem egy olyan tevékenység, ami kiegyensúlyozott kapcsolatot kell teremtsen az ember, a környezet illetve a munkaszervezet között. Munkavédelemről abban az esetben érdemes beszélni, ha annak szereplői képesek felismerni a veszélyes helyzeteket és azokat igyekeznek hatékonyan kezelni.

Azonban felmerülhet a kérdés, hogy mi minősül veszélyes helyzetnek. Többek között a veszélyes anyagok és eszközök óvatlan használata, a gépek szakszerűtlen alkalmazása, illetve az egyéb berendezések vagy anyagok nem rendeltetésszerű használata. Ezek mind-mind olyan szituációk, amelyek veszélyhelyzetet teremthetnek. Éppen ezért fontos a munkavédelem, ugyanis a szervezeteknek külön hangsúlyt kell fektessenek azokra a munkatársakra, akiknek potenciális veszélyforrást jelentő környezetben kell mindennapi tevékenységüket végezniük. Ezek a szituációk nyilvánvalóan elkerülhetőek, ám a megelőzés alappillére, hogy a cégek kiszámítsák annak valószínűségét, hogy a jövőben mennyi balesetre lehet kilátás, így alkalmuk nyílik a szükséges megelőző intézkedéseket megtenni.

Ezen kívül a munkavédelem fogalma alá tartozik az alkalmazottak személyi feltételeinek megléte, vagyis a testi és pszichológiai felkészültség, a megfelelő szakképzetség, illetve a biztonsági előírások ismerete, tudatos, gyakorlati alkalmazása. A munkavédelem célja, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a munkavállalók számára, azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy a munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt fontos a szerepe és komoly a felelőssége. A munkabiztonság az egészséges munkavégzés technikai, műszaki és szervezési feltétele. Ennek célja a balesetek megelőzése, a bekövetkezett balesete vizsgálata illetve az ismétlődések megakadályozása. Tehát a munkavédelem egy igen rendkívül összetett és bonyolult dolog, ami egyszerre a munkavállaló és a munkáltató felelőssége is, ugyanis mindketten fontos szerepet játszanak a megfelelő körülmények megteremtésében.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír munkavédelem
blog comments powered by Disqus

Keresés